
Materialet “Måling af længder med udgangspunkt i det oldtidens Egypten” kan bruges til at arbejde med måling af længder. Det er tiltænkt 3.-6. klasse, men flere af delemnerne vil sagtens kunne tilpasses yngre børn også.
For at få en bedre forståelse for hvor de forskellige enheder kommer fra, og hvorfor man i andre steder af verden måler i eks. fod, tager materialet udgangspunkt i hvordan man målte længder i oldtidens Egypten. De første aktiviteter handler derfor om at måle længder med sin egen krop.
De senere delemner handler om måleenheder fra de imperiske mål og det metriske system samt omregninger mellem disse.
Materialet består af en mini bog, en række aktivitetskort, et cheat sheet samt træningskort til nogen af delemnerne.
Det hele er inddelt i følgende underemner:
- A: At måle længder
- B: Målestænger
- C: Egyptiske mål og centimeter
- D: De imperiske mål
- E: Det metriske system
Mini bog om at måle længder
Mini bogen indeholder et lille kapitel på 1-2 A5 sider for hvert delemne.

Hvert delemne præsenteres kort og skal fungere som inspiration og motivation for hvorfor vi arbejder med emnet. Ideen er så, at man senere (eller undervejs) kan finde mere information, hvis der er et delemne man finder ekstra spændende.
Montessori inspirerede aktivitetskort til måling af længder
Der er samlet 36 aktivitetskort til materialer. Nogen af kortene er dog åbne opgaver, som kan tages flere gange.

Kortene er farvekodet på samme måde som mini bogen. På den måde er det nemt og hurtigt at se hvilke kort, som hører til de forskellige delemner.
Aktiviteterne til delemnerne A-C fokuserer på at måle forskellige længder på forskellige måder. Både med ens egen krop, men en hjemmelavet målestang og med linieal/målebånd/tommestok (afhængig af hvad man har derhjemme).

Undervejs er der også aktiviteter som handler om at omregne og sammenligne målemetoder og vurderer for/imod de forskellige løsninger.
Delemne D indeholder få målinger men er ellers ‘matematikhistorier’ (problemregning). Og delemnerne i E er fortrinsvis mere klassiske omregningsopgaver og matematikhistorier.
Matematik logbog vs. kladdehæfte
Flere af aktivitetskortene gør brug af en matematiklogbog. Matematiklogbogen er først og fremmest tænkt som den bog, som man senere kan slå op i, hvis man senere vil repetere eller se hvad der er blevet arbejdet med. Den er på sin vis barnets hjemmelavede matematikbog.

Som udgangspunkt skal der kun skrives i logbogen, når aktivitetskortene specificerer det. Alle andre opgaver, udregninger, resultater osv. kan skrives ned i et hvilken som helst andet sted. Det kan eks. være i et traditionelt kladdehæfte, så det er nemt at finde gamle udregninger igen senere.
Alternativ logbog
Hvis man præsenterer materialet for de lidt yngre børn, eller på anden vis tænker, at arbejdet med at opbygge sin egen bog med tegninger og tekst ikke passer til barnet kan man også vælge at lave bogen på andre måder. Her er lidt inspiration:
- Barnet tegner, en voksen skriver
- En voksen både tegner og skriver udfra en fælles samtale om hvad bogen skal indeholde
- Klip og klistre – klip tekst og/eller billeder ud fra mini bogen og klister dem ind i logbogen de steder, det giver mening
Måske I arbejder med logbogen på en hel anden måde? Fortæl gerne så kan jeg tilføje jeres ideer til inspirationslisten.
Træningskort til emnet ‘måling af længder’
Til delemnerne om specifikke måleenheder, dvs. de egyptiske mål, de imperiske mål og det metriske system, der der desuden en række træningskort.
Træningskortene kan bruges på flere måder. Og enten undervejs når man arbejder med det pågældende delemne eller senere som repetition.
Du kan få inspiration til hvordan træningskortene kan bruges i indlægget her.

Egyptisk måle træning
Kortene om de egyptiske mål består af to dele.
Side ét indeholder i alt 5×3 kort. Hvert sæt af tre kort indeholder en hieroglyf, navnet på måleenheden og hvad den ca. svarer til i cm.
Side to indeholder 8×2 kort. Hvert sæt af to kort indeholder et kort med en række hieroglyfer og et kort som angiver hvor mange cm længden de samlede hieroglyfer ca. svarer til.
Træningskort til de imperiske mål og det metriske system
Kortene til at træne de imperiske mål og det metriske system består af hhv. 16×2 og 8×2 kort. Hvert sæt angiver samme længde på to forskellige måder.
Find mere inspiration om at måle og egyptisk matematik
Måske I har lyst til at arbejde mere med nogen af delemnerne fra materialet her?
Her er lidt inspiration hvor I kan få mere viden og ideer.
Bogen ‘How Math Works’ af Carold Vorderman

Det her er virkelig en genial bog. Den er matematikkens svar på alle de bøger med eksperimenter man kan få rundt omkring.
‘How Math Works’ var også den første inspiration til hele det materiale jeg her har lavet om måling af længder med udgangspunkt i oldtidens Egypten.

Bogen er desværre udgået forlængst, men vi har købt vores brugt gennem Amazon. Måske I også kan have held med at finde den et sted?
Læs mere om oldtidens Egypten
- Egypten i oldtiden – historie
- Egypten i oldtiden – videnskab
- Sådan kan du regne den ud som en egypter
- Det Ægyptiske talsystem
- Ancient Egyptian units of measurement
Gratis Montessori inspireret materiale om måling af længder med udgangspunkt i oldtidens Egypten
Du kan downloade alle dele af materialet her. Husk det kun er til privat brug og må ikke deles.
Hvis du tror andre også vil have glæde af det, så del i stedet linket til indlægget her.
Skriv et svar